Wij mensen zijn gemaakt om een flinke dosis stress aan te kunnen. Ons hele systeem is hier zelfs op gemaakt. Gebeurt er iets heftigs, dan gaat jouw lijf in een bepaalde stand: Het vlucht- en vechtsysteem schakelt automatisch aan. Dit wordt het sympatische systeem genoemd. Er gebeurt dan van alles in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, een groot gedeelte van je bloed en zuurstof gaat uit je hersenen naar de rest van je lijf, je zintuigen gaan op scherp…en nog veel meer. Al deze processen zodat jij weg kunt bewegen van het gevaar. Ook zorgt je lijf voor adrenaline en cortisol, wat maakt dat jij nog sneller kunt rennen (of vechten natuurlijk). En als het gevaar is geweken, schakelt het ontspanningssysteem weer aan (parasympatische systeem).
Super fijn dat ons lichaam zo goed voor ons werkt. Maar waarom lukt het niet meer om te ontspannen?
Geen verschil echt of ingebeeld gevaar
Ons lichaam wordt beheerd en aangestuurd door ons onderbewuste. Ons onderbewuste weet alleen geen onderscheid te maken tussen echt gevaar en ingebeeld gevaar. Echte stress of ingebeelde stress. Maar hij reageert er hetzelfde op. En dit is belangrijk om te weten. Want als jij je zorgen maakt over je financiën, over je vriend(in) die problemen heeft, over je relatie, werk, wat dan ook, wordt dit door jouw onderbewuste opgepikt als stress: Er dreigt gevaar. En direct gaat je lijf voor je aan de slag. Cortisol wordt aangemaakt, hartslag gaat omhoog…etc.
Veel mensen zijn het grootste deel van de dag in de stress modus, zonder zich daar bewust van te zijn. Daarbij worden wij ook regelmatig getriggerd in het leven vanuit ons onderbewuste. En op deze manier krijgt het systeem geen signaal om te gaan ontspannen. Het lichaam blijft dan dus voortdurend onder spanning.
Vicieuze cirkel
En dit levert tal van gezondheidsproblemen op. Slapen wordt moeilijker, want je lijf moet paraat blijven om weg te rennen. Libido gaat achteruit, omdat dit geen prioriteit is wanneer je moet vluchten. Spijsvertering wordt gepauzeerd. Ook lukt het niet meer om ‘normaal’ te denken, omdat je simpelweg geen gebruik kunt maken van je hele hersencapaciteit. Daarom klap je soms dicht, kun je niet op woorden komen en zeg je soms hele rare dingen onder stress. Wat weer meer stress oplevert.
Creëer het signaal: gevaar is geweken
Wanneer je onder voortdurende stress leven, kan het lichaam niet meer uit zichzelf gaan ontspannen. Het is dan noodzaak om een signaal te geven aan het onderbewuste dat het ‘gevaar’ geweken is. Hier zul je bewust mee aan de slag moeten. Een stuk door het bos wandelen kan al helpen, vooral als je focust op de rust en de mooie natuur. Ook ademhalingsoefeningen, mediteren of visualiseren zijn goede manieren. Daarbij is PSYCH-K een goede manier om onderbewuste stress te verwerken en los te laten. Hiermee geef je dit belangrijke signaal af aan je onderbewustzijn en kan het ontspanningssysteem in werking worden gezet.